Nieuws van onze studenten in Peru

Walter schreef ons: Opleidingen zijn vrijwel allemaal gestopt. Op dit moment richten we ons heel sterk op de voedselzekerheid van de inheemse gemeenschappen op 4.000 meter hoogte. Een groot gedeelte van de bevolking was werkzaam in het toerisme. Sinds de lock down op 16 maart is het toerisme helemaal stil gevallen en hebben de mensen geen inkomsten meer. Wij verwachten dat het nog zeker tot 2022 zal duren voor het toerisme weer enigszins op het niveau van 2019 terug zal zijn. Leuk te vermelden dat het programma geleid wordt door 4 ex-leerlingen van de middelbare school uit Patacancha. Jongeren die na de middelbare school via Tristan een beroepsopleiding hebben kunnen volgen. Zij zijn afgestudeerd als technicus in landbouwproductie en voeren het programma uit waaraan ruim 500 families deelnemen.

Zie https://www.youtube.com/watch?v=EMUnRI-aMTg
Of https://www.facebook.com/stichtinghope

Toch nog mooi nieuws voor ons dat de oud-studenten de lokale bevolking op deze wijze helpen.

De situatie is in 2021 allesbehalve verbeterd. Grote delen van Peru zitten weer in een strenge lockdown. Hier in Cusco moeten we het doen met een avondklok en ‘s zaterdags en ’s zondags zonder transport, dan mogen we alleen lopend de straat op. 
Er is nog geen zicht op vaccinatie en het ziet er naar uit dat de scholen in ieder geval de eerste helft van dit schooljaar (maart tot en met december) gesloten zullen blijven.
Heel veel kinderen in Peru gaan zo de boot missen, zij hebben eenvoudigweg geen toegang tot communicatiemiddelen om virtueel onderwijs te volgen. Daarbij is de kwaliteit van het virtueel onderwijs in de meeste gevallen ver en ver onder de maat. Het ministerie van onderwijs heeft aangegeven dat niemand het schooljaar 2020 over hoeft te doen en Walter denkt dat de kinderen een jaartje vakantie nemen en daarna opnieuw beginnen zou misschien een betere oplossing zijn.

Dit vind je misschien ook leuk...